Καθορίζονται τα παρακάτω όρια βάρους των μερίδων φαγητών και φρούτων, που προσφέρονται στα εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μαγειρεία και λοιπά παρόμοια καταστήματα:

1. Κρέατα γενικά ψητά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευής, γραμμ.125 τουλάχιστον

2. Κρέας φέτα, μπόν φιλέ και γενικά κρέας χωρίς κόκκαλα, λουκάνικα, σουτζουκάκια και κεφτέδες μόνο από κιμά μόσχου ή βοδινού (σχάρας) γραμμ.110 τουλάχιστον.

3. Ψάρια που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο γραμμ.125 τουλάχιστον.

4. Αστακός, φιλέτο ψαριού, μαγιονέζα αθηναϊκή γραμμ.110 τουλάχιστον.

5. Πουλερικά γενικά που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο γραμμ.125 τουλάχιστον

6. Γαλοπούλα στήθος φέτα γραμμ.110 τουλάχιστον

7. Συκωτάκια, εντόσθια γενικά και κοκορέτσι, που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ.125 τουλάχιστον. Το βάρος των παραπάνω φαγητών θεωρείται μόνο για κρέας, ψάρι κ.λπ. χωρίς σάλτσα, ζωμό και λοιπά είδη, με τα οποία έχουν παρασκευασθεί.

8. Ντολμάδες χωρίς σάλτσα γραμμ.175 τουλάχιστον.

9. Κεφτέδες χωρίς σάλτσα γραμμ.140 τουλάχιστον.

10. Μακαρόνια μαγειρευμένα χωρίς σάλτσα γραμμ.220 τουλάχιστον.

11. Παστίτσιο και μουσακάς γραμμ.195 τουλάχιστον.

12. Ρύζι πιλάφι χωρίς σάλτσα γραμμ.225 τουλάχιστον.

13. Πατάτες γιαχνί, φούρνου και βραστές, φασολάκια φρέσκα γιαχνί, κολοκυθοπατάτες φούρνου ή γιαχνί, μελιτζάνες γιαχνί, κάθε είδους λαχανικά γιαχνί και τα ίδια φαγητά που παρασκευάζονται με βούτυρο γραμμ.255 τουλάχιστον.

14. Αγκινάρες και μπάμιες, που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο γραμμ.205 τουλάχιστον.

15. Όσπρια γιαχνί γραμμ 175 τουλάχιστον

16. Αρακάς με βούτυρο γραμμ.160 τουλάχιστον.

17. Ντομάτες γεμιστές, κολοκυθάκια γεμιστά, πιπεριές γεμιστές και μελιτζάνες γεμιστές γραμμ.225 τουλάχιστον. Το βάρος των φαγητών τούτων θεωρείται με την ανάλογη σάλτσα.

18. Πατάτες και κολοκυθάκια τηγανητά γραμμ.145 τουλάχιστον.

19. Όσπρια ξηρά σούπα με ανάλογο ζωμό και μαγειρίτσα γραμμ.350 τουλάχιστον.

20. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες γραμμ.125 τουλάχιστον.

21. Χόρτα μαγειρευμένα και σαλάτες βραστές γενικά γραμμ.190 τουλάχιστον.

22. Σαλάτα τομάτα, αγγούρι και αγγουροτομάτα σαλάτα γραμμ.190 τουλάχιστον.

23. Σαλάτες ωμές γενικά γραμμ.145 τουλάχιστον.

24. Ταραμοσαλάτα και σαλάτα ρωσική γραμμ.125 τουλάχιστον. Το βάρος στις πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι και λοιπά είδη από τα οποία παρασκευάζονται ή γαρνίρονται οι εντράδες, είναι το μισό του βάρους των μερίδων των ιδίων φαγητών, που παρασκευάζονται χωρίς κρέας. Βάρος στις πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι κ.λπ. είδη που παρασκευάζονται με κρέας και προσφέρονται σκέτα είναι το βάρος των μερίδων ιδίων ειδών που παρασκευάζονται χωρίς κρέας.

25. Ταραμάς γραμμ.65 τουλάχιστον.

26. Γαρίδες γραμμ 112 τουλάχιστον.

27. Χαλβάς γραμμ.65 τουλάχιστον.

28. Τυρί φέτα γραμμ.65 τουλάχιστον.

29. Τυρί σκληρό (κασέρι, κεφαλοτύρι κ.λπ.) γραμμ.55 τουλάχιστον.

30. Ελιές γραμμ.80 τουλάχιστον.

31. Καρπούζι, πεπόνι (μερίδα) γραμμ.570 τουλάχιστον.

32. Σταφύλια γραμμ.320 τουλάχιστον.

33. Βερίκοκα γραμμ.190 τουλάχιστον.

34. Κεράσια γραμμ.160 τουλάχιστον.

35. Μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κατά μέγεθος και βάρος γραμμ.190 τουλάχιστον.

36. Ζύθος με το ποτήρι γραμμ.220 τουλάχιστον.

Προκειμένου για κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία, που αφορά το λεγόμενο «ΚΟΥΒΕΡ» (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λ.π.).

1. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, εστιατόρια γρήγορης εστίασης, εστιατόρια ξενοδοχείων, ταβέρνες, οινομαγειρεία, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα), υποχρεούνται όπως αναγράφουν στον τιμοκατάλογο του καταστήματος, τις παρακάτω ενδείξεις:

α) Το είδος των ελαίων, που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά. Σε περίπτωση που γίνεται αποκλειστική χρήση ελαιολάδου για την παρασκευή των προσφερομένων φαγητών, αναγράφεται «χρησιμοποιείται μόνο ελαιόλαδο» και απαγορεύεται η κατοχή άλλων ελαίων, εκτός ελαιολάδου.
β) «Κατεψυγμένο» για φαγητό που έχει παρασκευασθεί από κατεψυγμένα κρέατα, αλιεύματα και λαχανικά.
«Προμαγειρευμένο» για φαγητό όταν αυτούσιο ή στο κύριο μέρος του έχει παρασκευασθεί μέχρι κάποιο στάδιο και συντηρηθεί με οποιοδήποτε με οποιοδήποτε τρόπο (κατάψυξη κ.λπ.) πριν μαγειρευτεί τελικά για να προσφερθεί στον πελάτη.
«Προτηγανισμένο» Εφόσον οι υπεύθυνοι των καταστημάτων κατέχουν τα ως άνω κατεψυγμένα τρόφιμα ή προμαγειρευμένα προτηγανισμένα φαγητά, οφείλουν να προσφέρουν και φαγητά από αυτά. Όταν δεν αναγράφονται στον τιμοκατάλογο τα φαγητά της περίπτωσης αυτής, απαγορεύεται αντίστοιχα η κατοχή είτε κατεψυγμένων κρεάτων, αλιευμάτων, λαχανικών, είτε προμαγειρευμένων, προτηγανισμένων φαγητών.

2. Κάθε αναφορά στον όρο «ΦΕΤΑ» στους τιμοκαταλόγους, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο, εφόσον το προσφερόμενο προϊόν είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για την ΦΕΤΑ. Οι υπεύθυνοι των παραπάνω καταστημάτων, εφόσον προσφέρουν οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο προϊόν, υποχρεούνται να αναγράφουν απαραίτητα στους τιμοκαταλόγους αυτών, την αντίστοιχη προβλεπόμενη ονομασία όπως «Λευκό τυρί άλμης» ή «Υποκατάστατο Λευκού Τυριού», σύμφωνα πάντα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Απαγορεύεται η κατοχή οποιουδήποτε από τους τύπους των τυριών της ως άνω παραγράφου που δεν αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

3. Η αναγραφή όλων των παραπάνω ενδείξεων μπορεί να γίνεται και καθ’ ομάδας ομοειδών φαγητών..

1. Ψάρια που σερβίρονται μαγειρευμένα με το χιλιόγραμμο, ζυγίζονται ωμά και πρέπει να συνοδεύονται με σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται το ακριβές βάρος του ωμού και η τιμή του ως μαγειρευμένο.

2. Κέντρα και καταστήματα, εφόσον προσφέρουν κρέατα ψητά και της ώρας, πουλερικά, κοκορέτσι, με το χιλιόγραμμο, υποχρεούνται να ζυγίζουν αυτά ψημένα και όχι ωμά και να τα συνοδεύουν με σημείωμα στο οποίο να αναγράφεται το ακριβές βάρος ψημένου και η τιμή του.

3. Το σημείωμα, όπως αναφέρεται στις προηγούμενες παραγράφους, πρέπει να συνοδεύει το σχετικό φαγητό κατά το σερβίρισμα και τοποθετείται στην ακτή της πιατέλας.

4. Στις περιπτώσεις που σερβίρονται φρούτα σε φρουτιέρα που περιέχει περισσότερες από μία μερίδες, πρέπει να συνοδεύονται με σημείωμα, που τοποθετείται στην φρουτιέρα και στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός των μερίδων και η συνολική αξία τους.

5. Όλα τα φαγητά ή φρούτα, που προσφέρονται από εστιατόρια και λοιπά παρόμοια καταστήματα, πρέπει να αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους, που τηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα, με την αντίστοιχη τιμή τους κατά μερίδα ή χιλιόγραμμο.

6. Σε περίπτωση που το ίδιο είδος εστιατορίου (φαγητό, σαλάτα κ.λπ.) προσφέρεται σε περισσότερες από μία μερίδες, κάθε μερίδα πρέπει να είναι σε χωριστό πιάτο και απαγορεύεται η προσφορά όλων των μερίδων μαζί σε μεγάλο πιάτο (πιατέλα, δίσκο κ.λπ.).

1. Επιτρέπεται στα κέντρα και καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και λοιπά παρόμοια) να παρασκευάζουν και προσφέρουν στην κατανάλωση (καθήμενους ή μη πελάτες) τα παρακάτω είδη σουβλακίων κατά τεμάχιο.

α) Γύρο από αυτοτελή κομμάτια κρέατος.
β) Γύρο από κιμά, εφόσον αυτός πληροί τους όρους και προϋποθέσεις(ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 333 ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ)
γ) Καλαμάκια με νωπό χοιρινό κρέας.
δ) Μπιφτέκι από κιμά μοσχαρίσιο ή από κιμά κατεψυγμένου αιγοπροβείου κρέατος.

2. Τα ανωτέρω κέντρα και καταστήματα υποχρεωτικά αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους, όσο και σε αναρτημένες πινακίδες στο χώρο εξυπηρέτησης πελατών:

α) Την τιμή προσφοράς κάθε σουβλακίου χωριστά με μνεία του είδους του κρέατος ή κιμά που είναι παρασκευασμένο το είδος αυτό (π.χ. χοιρινό, μοσχαρίσιο, αιγοπρόβειο).
β) Το βάρος σε ποσότητα ψημένου κρέατος, προκειμένου για τον γύρο (ντονέρ), κατά τη βούληση της επιχείρησης.
γ) Το βάρος, σε ποσότητα ψημένου κρέατος, προκειμένου για χοιρινό κρέας σε καλαμάκι.
δ) Τον αριθμό και το βάρος ψημένων μπιφτεκιών προκειμένου για σουβλάκια από κιμά.
ε) Το βάρος κάθε πίτας που περιτυλίγει τα σουβλάκια αυτά.
στ) Το βάρος ψωμιού ή αρτιδίου πολυτελείας, που προσφέρεται με τα σουβλάκια αυτά, εφόσον τα εν λόγω είδη αρτοποιίας δε διατίθενται δωρεάν».

© 2019 Ένωση Εξοχικών Εστιατορίων & Συναφών Αττικής. Παράσχου 8 Χαλάνδρι, 15233 Αθήνα, Τηλ:210 6831286 E-mail: info@eeesa.gr
Facebook
Twitter

Please publish modules in offcanvas position.