Αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των ενδείξεων του είδους α) των ελαίων των χρησιμοποιουμένων για την παρασκευή και προσφορά φαγητών, β)«προτηγανισμένο», «κατεψυγμένο» ή «προμαγειρευμένο» για προσφερόμενα φαγητά, γ) της «ΦΕΤΑΣ» ή της ονομασίας παρόμοιων της

1. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, εστιατόρια γρήγορης εστίασης, εστιατόρια ξενοδοχείων, ταβέρνες, οινομαγειρεία, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα), υποχρεούνται όπως αναγράφουν στον τιμοκατάλογο του καταστήματος, τις παρακάτω ενδείξεις:

α) Το είδος των ελαίων, που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά. Σε περίπτωση που γίνεται αποκλειστική χρήση ελαιολάδου για την παρασκευή των προσφερομένων φαγητών, αναγράφεται «χρησιμοποιείται μόνο ελαιόλαδο» και απαγορεύεται η κατοχή άλλων ελαίων, εκτός ελαιολάδου.
β) «Κατεψυγμένο» για φαγητό που έχει παρασκευασθεί από κατεψυγμένα κρέατα, αλιεύματα και λαχανικά.
«Προμαγειρευμένο» για φαγητό όταν αυτούσιο ή στο κύριο μέρος του έχει παρασκευασθεί μέχρι κάποιο στάδιο και συντηρηθεί με οποιοδήποτε με οποιοδήποτε τρόπο (κατάψυξη κ.λπ.) πριν μαγειρευτεί τελικά για να προσφερθεί στον πελάτη.
«Προτηγανισμένο» Εφόσον οι υπεύθυνοι των καταστημάτων κατέχουν τα ως άνω κατεψυγμένα τρόφιμα ή προμαγειρευμένα προτηγανισμένα φαγητά, οφείλουν να προσφέρουν και φαγητά από αυτά. Όταν δεν αναγράφονται στον τιμοκατάλογο τα φαγητά της περίπτωσης αυτής, απαγορεύεται αντίστοιχα η κατοχή είτε κατεψυγμένων κρεάτων, αλιευμάτων, λαχανικών, είτε προμαγειρευμένων, προτηγανισμένων φαγητών.

2. Κάθε αναφορά στον όρο «ΦΕΤΑ» στους τιμοκαταλόγους, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο, εφόσον το προσφερόμενο προϊόν είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για την ΦΕΤΑ. Οι υπεύθυνοι των παραπάνω καταστημάτων, εφόσον προσφέρουν οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο προϊόν, υποχρεούνται να αναγράφουν απαραίτητα στους τιμοκαταλόγους αυτών, την αντίστοιχη προβλεπόμενη ονομασία όπως «Λευκό τυρί άλμης» ή «Υποκατάστατο Λευκού Τυριού», σύμφωνα πάντα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Απαγορεύεται η κατοχή οποιουδήποτε από τους τύπους των τυριών της ως άνω παραγράφου που δεν αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

3. Η αναγραφή όλων των παραπάνω ενδείξεων μπορεί να γίνεται και καθ’ ομάδας ομοειδών φαγητών..

© 2019 Ένωση Εξοχικών Εστιατορίων & Συναφών Αττικής. Παράσχου 8 Χαλάνδρι, 15233 Αθήνα, Τηλ:210 6831286 E-mail: info@eeesa.gr
Facebook
Twitter

Please publish modules in offcanvas position.